Centrum Deerlijk staat voor metamorfose

Deerlijk creëert zijn eigen ‘Strip’ en ‘Central Park’  Een belangrijke stap in het dossier brandweerkazerne is gezet.
Schepen van ruimtelijke ordening Matthias Vanneste vertelt: “Het project omvat zowel de gemeentelijke oude brandweersite als het Leon Defraeyeplein. Het ontwerpen van het plein dat op de zone van de oude brandweersite moet komen en een geïntegreerde volumestudie van het nieuwe bouwproject op het Leon Defraeyeplein. Het voorstel van collectief VELD-Horizon kwam als beste van de ingediende projecten uit de bus. Volgens hun voorstel biedt het centrumpark een unieke kans om de kern van de gemeente Deerlijk op te waarderen met een kwalitatieve, publieke ruimte. Een nieuwe ‘strip’ of ruggengraat van de gemeente kan in Noord-Zuid richting de verbinding vormen tussen het gemeentehuis, een evenementenplek, een speeltuin, een caféterras, het cultureel centrum en de bibliotheek.  Een centrale groenruimte of ‘central park’ in Oost-West richting nodigt uit tot kuieren, spelen en rusten.  De herontwikkeling van de sociale woningen vormt een opportuniteit om zowel de kwaliteit van de publieke ruimte te versterken als de woonkwaliteit van de gebouwen te verbeteren. Het woonprogramma draagt zeker bij tot de sociale controle rond deze centrale parkruimte.  Ook het efficiënt organiseren van de autobereikbaarheid en het bewaren van het autoluwe karakter van de site zijn belangrijke aspecten.”

We kijken vol verwachting en spanning uit naar de volgende stappen in dit inspirerende project.