Eens waren er 85 kroegen ten zuiden van de E17

Op zondag 25 april wordt de start gegeven voor een tocht van zo’n 20 kilometer ten zuiden van de E17. De Belgiek, Stationswijk en Sint-Lodewijk zijn samen goed voor een gebied waar ooit 85 kroegen stonden. Alle info is te vinden in een brochure.
Jan Vanoverberghe: ,,Wij werkten een ‘kroegentocht’ uit waarvoor de deelname gratis is en er bovendien Deerlijkbonnen te winnen zijn. Het vroegere volksleven speelde zich af in en rond de vele cafés. De kroeg was de plek bij uitstek voor huwelijksfeesten en begrafenismaaltijden. Men bezocht het stamcafé om het hele leven te vertellen.’’
Schepen Regine Rooryck: ,,Deze cafés waren de enige plaatsen om nieuwtjes te vernemen. Er was geen krant, radio of televisie. De gemeentelijke werkgroep Erfgoed vond 85 cafés ten zuiden van de E17. Een buitenkansje om aan de hand van een gratis brochure de locaties te verkennen.’’
Leen Lefebre: ,,Dit volkse herbeleven is voor iedereen een aanrader. Langs straten en weggetjes die soms minder gekend zijn. De ‘kroegenroute’ is af te leggen tot en met 30 mei en de vragen dienen tegen die dag binnengebracht worden in de brievenbus van het gemeentehuis met vermelding ‘dienst erfgoed’”
De brochure voor de kroegentocht aanvragen kan via erfgoed@deerlijk.be of 056 69 47 39. Het kan ook online via de gemeentesite. Er liggen exemplaren in de bakkerij Vanwynsberghe te Sint-Lodewijk.