Buikrock 2022

12.000 liefhebbers maken van BuikRock onvergetelijk feestje: “Volgend jaar opnieuw groeien, met nog meer internationale artiesten. De derde editie van BuikRock in Deerlijk stond bol van de muzikale hoogtepunten. Met dank aan een affiche om u tegen te zeggen maar ook aan een enthousiast publiek dat duidelijk in was voor een feestje. “Een driedaags festival is geen evidentie, zeker niet in crisistijden, maar we hebben het gevoel dat we opnieuw een stevige stap vooruit hebben gezet”, klinkt het bij de organisatie.

 Een bloedhete donderdagavond met knalmuziek vormde de start van het driedaags festival. Het nieuwe concept – vijf uur lang alle muzikale remmen los met bij momenten knotsgekke ambiance – sloeg duidelijk aan, al liet het aantal toeschouwers te wensen over. “Maar wie het meemaakte, was achteraf vol lof”, zeggen Wim Buyck en Henk Verbeke, het duo dat in 2019 uitpakte met de eerste editie van BuikRock. “Vrijdag kenden we een betere opkomst. De Dolfijntjes beten op grandioze wijze de spits af, Tourist LeMC veroverde harten maar zorgde voor nervositeit bij de security toen hij in de massa dook en daar al zingend een selfiewandeling maakte. Wannes Cappelle en zijn Zesde Metaal lieten zien waarom de groep in Vlaanderen op zoveel waardering kan rekenen. Het hoofdgerecht was echter voorbehouden voor Arsenal. De band maakte haar uitstekende live-reputatie meer dan waar, met een indrukwekkende set die lang bleef nazinderen.”

Als een komeet
Zaterdag leek aanvankelijk wel een onderonsje uit het vtm-programma ‘Liefde voor Muziek’, met Davina Michelle, Suzan & Freek en Camille op het podium. “Davina beet de spits af”, zeggen Wim en Henk. “Noodgedwongen eigenlijk, want dezelfde dag had ze ook nog een concert in haar thuisland, Nederland. Vrijwel meteen na haar optreden vertrok ze, net als Suzan & Freek overigens, weer uit Deerlijk. Maar niet vooraleer ze van bij de eerste noot tijdens haar energieke set het publiek met verstomming had geslagen.” Camille stond alleen op het podium maar dat kon de pret niet deren. Van bij de eerste noot ging het publiek uit de bol. En nadien maakte de Wevelgemse, die het jongste jaar in muziekland als een komeet de hoogte is ingeschoten, tientallen fans blij met een signeer- en selfiesessie in de frontstage. Cleymans & Van Geel waren degelijk als vanouds en Stan Van Samang trok bloednerveus het podium op voor zijn eerste festivalconcert na corona. Het publiek omarmde hem, de artiest genoot met volle teugen.

Innige openingsdans
Derde keer BuikRock (de editie 2020 werd geschrapt door de pandemie) betekende ook een derde keer Niels Destadsbader op het podium. Hij bracht in eigen gemeente een stomende set, maar ook burgervader Claude Croes op het podium. Die mocht met zijn kersverse bruid Evelyne Baert – beiden in hun huwelijksoutfit – hun innige openingsdans nog eens overdoen. Ereburger Niels was gastzanger van dienst tijdens het nummer, het publiek deed lustig mee. “Leuk om dit even te kunnen brengen”, zei Niels, “want niet iedereen kon uiteraard het trouwfeest van onze ‘burgie’ meemaken. Daar hebben we graag iets aan gedaan. Het was overigens weer bijzonder fijn om in m’n eigen Deerlijk uit de bol te kunnen gaan op het podium en daar ook zoveel waardering en warmte voor terug te krijgen van het publiek. Dit blijft heel speciaal, ook na een derde keer. En als Wim en Henk het willen, sta ik hier volgend jaar graag opnieuw met veel plezier op BuikRock.” Maandagmorgen om 1 uur werd de stekker eruit getrokken, nadat Level Six met onder meer een uitstekende Katerine Avgoustakis aan de microfoon een indrukwekkend orgelpunt plaatste na drie mooie festivaldagen.

 Mooie stap vooruit
Zaterdag was ook de dag waarop de weide van BuikRock lekker vol liep. “We mochten in totaal zo’n 12.000 muziekliefhebbers verwelkomen”, weten Wim en Henk. “Dat zijn er dik 2.500 meer dan vorig jaar maar toch iets minder dan gehoopt. Niettemin zijn we tevreden. Het zijn geen makkelijke tijden. Een overaanbod van evenementen, crisistijd, noem maar op. Het speelt niet in het voordeel van de festivalorganisatoren. Toch hebben we het gevoel dat we opnieuw een mooie stap vooruit hebben gezet. In 2023 willen dat graag overdoen, opnieuw tijdens het laatste weekend van augustus, met een mix van Nederlandstalige en internationale artiesten. Weet je, bands en technici komen graag naar BuikRock, dat is toch wat ze ons vertellen. Ze appreciëren de inspanningen die we doen om op het vlak van licht en geluid alleen voor het allerbeste te gaan, er is voldoende ruimte op het podium, de backstage is gezellig en ook voor de catering is alleen maar lof. En de reacties van het superenthousiast publiek maken de totaalervaring helemaal af voor hen.”