Geen paardenkoersen in Deerlijk in het najaar. Statiewijk klaar voor kermis zoals weleer

Maandag 15 juni 2020 hebben burgemeester Claude Croes, schepen van feestelijkheden Louis Vanderbeken en de voorzitters van de Feestcomités Billy Veys (Belgiek), Rudy Verhulst (Molenhoek), Carl De Donder (Statiewijk) en Vera Debaene (Centrum) overleg gepleegd over het organiseren van de jaarlijkse kermissen tijdens de maanden september en oktober rekening houdend met de coronamaatregelen. Tot eind augustus werd door de overheid bepaald wat er mag georganiseerd worden, daarna is het koffiedik kijken…  Voor de Feestcomités van Deerlijk is het dan ook niet evident om iets te organiseren tijdens die periode. Het organiseren van een wijkkermis wordt autonoom beslist door de verschillende Feestcomités. Er wordt hen niets opgelegd vanuit de gemeente. 

De volgende moeilijke beslissingen werden door de Feestcomités min of meer vastgelegd:

Centrum(weekend 25/9 -27/9): geen festiviteiten. Enkel op vrijdag 25/9 worden de koekebroden rondgedragen naar de senioren van de wijk.

Statiewijk (weekend 2/10 – 5/10): indien de toestand het toelaat, traditionele kermis zoals andere jaren maar met de nodige en dan van toepassing zijnde coronamaatregelen. Geen vuurwerk op zondag 4/10.

Belgiek (weekend 9/10 – 12/10): geen paardenkoers op maandag 12/10. Op zaterdag een kleine kroegentocht georganiseerd voor en door de inwoners van de wijk. Op zondag mogelijks een eucharistieviering in de school als er toestemming voor is. 

Molenhoek (weekend 16/10 – 19/10): geen paardenkoers op zondag 18/10. Op zaterdag een wandeltocht voor de inwoners van de wijk, eindigend in buurthuis Wieke. Op zondag eventueel een eucharistieviering.

De foorkramers werden door de verschillende comités gecontacteerd, ook voor het centrum op het Neunkirchenplein. De eventuele aanwezigheid van foorkramen en –attracties, die voor de nodige kermissfeer zorgen, zal ook afhankelijk zijn van de coronamaatregelen.

Eventuele aanpassingen aan deze programma’s zijn mogelijk.

Het al dan niet doorgaan van de hierboven vermelde festiviteiten is natuurlijk afhankelijk van de toepassing zijnde coronamaatregelen. Hopelijk blijft de dalende trend aanhouden zodat de huidige maatregelen nog versoepelen en alles kan doorgaan. Maar de onzekerheid blijft.