Deerlijkse coronawerkgroep komt samen.

Het gemeentebestuur richtte een coronawerkgroep op waarbij alle partijen uit de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn. De werkgroep discussieert over maatregelen die getroffen burgers, verenigingen en ondernemingen moeten versterken.   “De werkgroep bereidt de tweede fase aan maatregelen voor. Alle partijen werken mee. Ze konden voorstellen indienen, die dan besproken worden in verschillende vergaderingen. We maken onderscheid tussen drie domeinen waarin we maatregelen zullen nemen: het sociale aspect, de lokale economie en het verenigingsleven. De concrete uitkomst van de maatregelen worden verwacht ten laatste begin juli.” aldus eerste schepen Bert Schelfhout.  “We willen dit doordacht doen en dat neemt tijd. We willen aanvullend werken op de Vlaamse en Federale steunmaatregelen. Sommige gemeenten nemen overhaaste beslissingen, waardoor de impact van de maatregelen te beperkt is, tegenover de kostprijs. Wat je nu uitgeeft moet je elders bezuinigen. We zijn ons bewust dat een groot deel van de economische crisis nog volgt. ”

Reeds genomen maatregelen
In een eerste fase besteedde Deerlijk aandacht aan gezondheidszorg en de invulling van acute noden.  “Deerlijk was een van de vier gemeenten in de regio die een triagecentrum opzette. Het werd een cruciale ontlasting voor de ziekenhuizen. Tegelijk werkten we tijdens de lockdown aan de reorganisatie van onze dienstverlening, aan het platform ‘Deerlijk helpt’ en de bedeling van de mondmaskers.” aldus Bert Schelfhout.  “We beslisten om de Koop Bij Mij – actie van Unizo voor te steunen ten bedrage van om en bij de 15 000 euro. Onze verenigingen krijgen hun subsidies, ook al waren sommige subsidies gelinkt aan activiteiten die helaas niet konden doorgaan.”

De corona-werkgroep bestaat uit eerste schepen Bert Schelfhout, raadsleden Jurgen Beke, Marc Coppens, Filip Terryn, Dirk Demeurie en Tundie D’Hondt. Ook politiek afgevaardigden Yves Vandewiele, Kevin Meyfroid en Carol Vandeputte maken deel uit van de werkgroep samen met algemeen directeur Hans Piepers.