Deerlijk digitaliseert en moderniseert dienstverlening met thuisloket

Woensdagmiddag werd een nieuwe fase van de gemeentelijke dienstverlening ingeluid.
Burgemeester Claude Croes: ,,Voor bepaalde papieren worden efficiëntie en geen verloren tijd meer om te verplaatsen of te wachten aan een loket.’’
Sinds enkele weken juni is er voor de gemeentediensten een ‘werken op afspraak’.
,,Een afspraak kan online vastgelegd worden. Dit heeft als groot voordeel dat de diensten een bepaalde vraag of dossier kunnen voorbereiden. ,,Er zijn thans 21 formulieren die op deze manier kunnen aangevraagd worden. Deze houden vooral verband met de dienst burgerzaken. Het gaat hier over attesten van hoofdverblijfplaats, gezinssamenstelling, attest van wettelijk samenwonen, uittreksels uit het register en nog meer. Je kan dit vinden via onze website www.deerlijk.be en dan naar e-loket gaan’’ aldus een fiere schepen van ICT-digitalisering Matthias Vanneste.