Gemeente Deerlijk lanceert relanceplan

 Het gemeentebestuur van Deerlijk beseft dat de coronacrisis hard aankwam bij heel wat inwoners, ondernemers en verenigingen. Daarom werkten we met een gemotiveerde werkgroep over de partijgrenzen heen een relanceplan uit. 

“Ons relanceplan is gebaseerd op de tot op heden gekende gevolgen van de coronacrisis. Het houdt ook rekening met de op dit moment gekende steunmaatregelen van hogere overheden. We werkten concrete acties uit, die rusten op 3 pijlers: welzijn in de brede zin van het woord, ondersteuning van de lokale economie en ondersteuning van de verenigingen”, zegt burgemeester Claude Croes. 

 Deerlijkbon en horecabon
“Onze inwoners zullen van 15 augustus tot en met 30 september Deerlijkbonnen en horecabonnen kunnen kopen met een korting van 20 % op onze website. Je krijgt tijd tot eind oktober om ze in te ruilen. De Deerlijkbon heeft een maximum waarde van 100 euro, waar je dus 80 euro zal voor betalen. Bij de horecabon bedraagt de waarde maximum 50 euro en betaal je 40 euro”, verduidelijkt schepen Bert Schelfhout. “Dat is meteen onze meest zichtbare maatregel. We slaan er 2 vliegen mee in 1 klap. Op deze manier geven we een boost aan onze lokale economie en we belonen we onze inwoners die lokaal kopen met een stukje extra koopkracht. De komende weken zullen we onze handelaars hierover informeren.” 

Financiële steun voor verenigingen
Onze verenigingen steken we een hart onder de riem door hun werkings- en basissubsidie en de nominatieve toelage voor Deerlijkse verenigingen eenmalig te verhogen met 30 procent. Ze behouden ook hun bestaande subsidies, ook al konden ze door de coronamaatregelen minder activiteiten organiseren. “Daar stopt het niet”, vertelt raadslid Jurgen Beke. “Er is een reservefonds voorzien voor verenigingen die door de coronacrisis ernstig in de problemen komen. En we zullen bijvoorbeeld ook niets aanrekenen voor onze uitleenmaterialen of foorkasten, zodat verenigingen en feestcomités hun kosten kunnen beperken.” 

Aandacht voor kwestbare gezinnen en personen
We vergeten onze kwestbare inwoners niet, zegt Jurgen Beke: “Met Tik Tok Taal, Deerlijk willen we de leerachterstand beperken van leerlingen uit de Deerlijkse scholen. We zullen het project Zorgzaam Deerlijk ook uitbreiden door nieuwe projecten uit te werken rond geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast zullen we de premie armoedebestrijding we tijdelijk verhogen.” 

Gratis hulp
“Het hoeft trouwens niet allemaal geld te kosten”, meent Claude Croes. “Bij de lokale horeca zullen we hun vraag om hun terrassen op openbare ruimtes uit te breiden ondersteunen waar dat mogelijk is.” 

Binnen ons budget
“Om onze plannen uit te voeren, moeten we ons budget niet aanpassen. Bovendien kunnen we veel maatregelen financieren door middelen die we kregen van hogere overheden”, legt Bert Schelfhout uit.