Ik was toch zo graag bij de mensen van Deerlijk

Zaterdag is pater Rik (83) overleden. Hij blijf voor eeuwig verbonden met Deerlijk en de scouting in het bijzonder. Op zijn 80ste verjaardag kreeg  hij van zijn grote vriendengroep een veel zeggende omschrijving in één zin: ,,Zijn trouw aan zoveel generaties is legendarisch’’

Pater Rik werd in Sint-Pieters-Rode, een dorp bij Leuven geboren. Hij werd na zijn humaniora en seminarie pater van het Heilig Hart. Daarna leraar in het Kortrijkse Damiaancollege. Hij gaf les over Latijn, Nederlands, geschiedenis en catechese. Toen het college in 1972 de deuren sloot werd hij catechist in ‘Ten Broele’ in Kortrijk.’’

In zijn beginjaren als leraar in Kortrijk leerde pater Rik Deerlijk kennen. Hij vertelde daarover bij zijn 80ste verjaardag: ,,Ik informeerde of er ergens in de streek van Kortrijk een scoutsgroep was die een aalmoezenier zocht. Ik heb hier generaties scouts en gidsen zien komen en gaan. Ik heb de lokalen door de jaren heen zien wijzigen en ik heb mij steeds goed gevoeld bij deze bewegingen. Mijn verbondenheid met Deerlijk zal voor altijd vooral blijven via scouting van die gemeente. Ik maakte de viering van 50 jaar scouting mee. Ook na hun scoutsperiode bleef ik met zeer velen contact houden. Bij familiale gebeurtenissen (huwelijk, doop en spijtig genoeg ook begrafenissen) was ik nabij en ging voor in de plechtigheden en vieringen.’’

Als jong priester stelde hij aan de toenmalige Deerlijkse pastoor Jozef Fruytier voor om op de Sint-Columbaparochie een handje toe te steken. Hij kreeg een vaste opdracht op de Statiewijk en later in de weekendequipe. 

Pater Rik werd in zijn gekende stijl en met grote verbondenheid een belangrijke schakel in de parochie. Hij was in het bestuur van zijn geboortejaar 1937 en vele jaren verbonden met bewegingen zoals o.m. Markant, UNIZO, de KVLV (nu Ferm), de Vrienden van Lourdes en de Landelijke Gilde. 

De afscheidsvieringen in intieme kring hebben plaats in ‘zijn’ Deerlijk.