Blijvende erkenning voor Deerlijks sterrenrestaurant

Een fiere chef Gilles Joye staat ons te woord: ‘De bekendmaking van de ‘sterrenrestaurants’ is iedere keer afwachten of ze blijvend gehonoreerd worden voor hun vele werk. Het was een aangenaam moment om voor de veertiende maal erkenning te mogen ontvangen. Het zijn andere tijden nu…  Op vrijdag, zaterdag en zondag take away… een heel andere tijdsindeling en -invulling voor restaurant Marcus. Ook de 14ste Michelinster kon daar niets aan veranderen. Wij leven en werken noodgedwongen anders, maar het lukt. Elk weekend een take away van de klassieke keuken en daarnaast, sedert oktober, een volledig vegetarisch menu. Dit laatste was ‘even proberen’ maar vanaf het eerste weekend was het bingo. Dit leverde ons nieuwe klanten op. Ik maak dit bovendien graag klaar en wij gaan mee met de tijdstrend.’’
Werkjes in het restaurant? ,,Ja, het zal nog voor een tijdje zo blijven vooraleer er opnieuw mensen mogen komen eten. In deze periode geven wij het restaurant en de keuken een facelift.’’
15 jaar in Deerlijk? ,,Dit klopt. Wij wonen en werken hier graag en wij hebben in Deerlijk veel vrienden.”
Wie kookt in deze periode ten huize Joye? Heike: ,,Dit is thans meestal iets voor mij. Ik ben geen klassieke kok en heb een liefde voor soepen. Alle mogelijke soorten en daarnaast zorgen voor gezonde voeding en veel afwisseling. Ik krijg soms reeds hulp van de kids.’’
Andere tijdsvulling? Gilles: ,,Dit zal voor iedereen zijn die van de ene dag op de andere de zaak moet dichthouden. Wij blijven bezig, bewegen veel minder en ik maak van deze periode gebruik om veel vakliteratuur door te nemen.’’