62.000 bloembollen maken Deerlijk fleuriger.

De gemeente heeft in 2020 maar liefst 62.000 bloembollen aangeplant. Tegelijk werden een aantal pleinen voorzien van bloemenrijk grasland.“Ik had de uitgesproken ambitie om Deerlijk mooier te maken. De aanplant van de bloembollen en het inzaaien van bloemenmengsel zijn hiervan onderdeel. Ook pleinen en parken proberen we op te waarderen”, vertelt schepen Bert Schelfhout (Open Vld). “In de Vichtesteenweg hebben we grote asfaltstroken onthard met de bedoeling een fraaier beeld te creëren als je het Deerlijks centrum binnenrijdt. Met kleurrijke bloemen willen we mensen welkom heten. Ook een aantal stukken gazon in de Koningswijk en de Vogelwijk werden omgevormd naar bloemenrijk grasland. Al de bloembollen werden geplant door onze eigen groendienst, waarvoor een dikke pluim! Nu kan iedereen genieten van hun werk.”
Ook in de grasstroken aan de zijkant van de Vichtesteenweg werden bloembollen geplant. De ganse laan moet mooi ogen. De bollen doen meerdere jaren dienst. De kostprijs van de 62.100 bloembollen bedraagt € 4500.

Steeds meer ‘bloemenrijk grasland’.
In plaats van gewoon grasvlaktes kiest de gemeente ervoor om die grasvlaktes in te zaaien met bloemenmengsels. “Deze moeten dan minder gemaaid worden en hebben heel wat natuurvoordelen”, aldus Bert. “Een bloemenrijk grasland ziet er er niet alleen mooi uit, het trekt ook vogels, insecten en vlinders aan. Bovendien wordt er een grotere hoeveelheid koolstof in de bodem opgeslagen.” In de bloeiperiode oogt het grasland het mooist. Na de bloei moeten we geduld hebben want we geven de zaden de kans om in de bodem te vallen. Daarna wordt het gemaaid. Alleen al in 2020 werd meer dan 3500 m2 aangeplant met bloembollen en ingezaaid met bloemenrijk grasland.
Vorige jaren werd er al bloemrijk grasland gezaaid aan de parking van het gemeentehuis, op de site van de Volkstuinen ‘Overakker’ in de Tapuitstraat en het speelgazon van Chiro Sint-Lodewijk. In het najaar wordt het plein in de Kardinaal Cardijnlaan heraangelegd en ook daar zal de gemeente bloemenrijk grasland realiseren. Met de Vichtesteenweg, de Vogelwijk en de Koningswijk brengt dit het totaal op zeven locaties. “We zullen dit zeker nog uitbreiden. Deerlijk moet de mooiste gemeente van ons land worden”, besluit Schelfhout met een knipoog.