Mysterie houdt Deerlijk in de ban: wat is burgerplicht?

Inwoners van Deerlijk breken zich al enkele weken het hoofd over een nieuwe campagne met de naam Burgerplicht. De naam en bijhorende QR-code verschijnen sinds een tijdje overal in het straatbeeld en op verschillende online kanalen. Wie de QR-code scant, komt terecht op een website die aftelt naar de datum 10/10/2021. Maar wat staat er precies te gebeuren? De lancering van de campagne lijkt begonnen te zijn eind augustus. Op verschillende evenementen doken toen mensen op met een T-shirt van Burgerplicht. Buikrock, Heemfeesten, Fancy Fair, … Keer op keer kon je mensen tegen het lijf lopen die een zwarte T-shirt droegen met de tekst Burgerplicht en Duty calls. Dat wil zoveel zeggen als: de plicht roept. Ondertussen is duidelijk geworden dat dit het startschot was voor een uitgebreide off- en online campagne die nog steeds loopt. Zo kan je bij veel Deerlijkse handelaars — van slagerijen tot kapsalons — flyers terugvinden en zijn er ook bierviltjes opgedoken in verschillende cafés. Brasserie De Statie en Sportcentrum Deerlijk zijn slechts enkele voorbeelden. In het centrum van Deerlijk werden ook al auto’s opgemerkt die rondreden met een sticker op hun achterruit. De boodschap is telkens dezelfde. Naast de tekst wordt er ook een QR-code vermeld. Die leidt naar de website www.burger-plicht.be. Daarop is een grote aftelklok te zien die aftelt naar 10 oktober 2021. Wie wat research doet, kan op Facebook eveneens een pagina met de naam Burgerplicht terugvinden. Interessant, want daar hebben verschillende Deerlijknaars een filmpje gepost met de boodschap “Ik doe mijn burgerplicht”. Onder hen ook burgemeester Claude Croes en Kevin Meyfroid, uitbater van krantenwinkel BIB. Uit goede bron hebben we vernomen dat het alvast niet om een politieke campagne gaat, wel om een commerciële, positieve actie. Wie precies achter de actie zit, blijft vooralsnog onbekend. Op die pagina worden de bewoners trouwens aangemoedigd om hun eigen filmpje op te nemen. Wie de communicatie van Burgerplicht bij een lokale handelaar tegenkomt, kan dus op zijn of haar beurt de boodschap verder verspreiden. Vast staat dat de inwoners van Deerlijk op 10 oktober een grote bekendmaking mogen verwachten. Dan zullen ze eindelijk weten wat er te gebeuren staat in hun gemeente. Een groot feest? De opening van een nieuwe zaak? Een controversieel wetsvoorstel? Volg alvast de Facebook pagina om als eerste op de hoogte te blijven van alle updates.